background
Beekpark Tandartsen Beekpark Academy Toggle menu

Angst

Naar schatting 80% van de mensen is bang voor de tandarts. Zo'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang, dat ze nooit meer naar de tandarts gaan. Wij zijn ons van deze angst bewust en hebben ons gespecialiseerd in het omgaan met angstige patiënten. Wij richten ons namelijk niet alleen op uw mond, maar kijken naar uw hele persoon. Ons belangrijkste uitgangspunt is dat U in de behandelkamer de baas bent - niet wij. U bent de klant, dus u hebt de controle - niet wij. Reeds tientallen voorheen extreem bange patiënten voelen zich inmiddels veilig bij ons en zijn met recht trots op dit resultaat!

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Heel vaak is een traumatische ervaring uit het verleden de boosdoener. Wij ontmoeten veel patiënten die behandeld zijn zonder pijnstilling, zijn vastgehouden tijdens een behandeling, wie tevoren niets is uitgelegd over een behandeling of die als kind letterlijk uit de klas zijn gesleurd door een schooltandarts. Zo'n afschuwelijke ervaring maakt dat iemand alle vertrouwen in de tandarts en in tandheelkundige behandelingen verliest. In die gevallen is het geluid van de boor, de geur van de praktijk of het zien van de stoel al voldoende om een hevig gevoel van angst op te roepen.

Angst kan ook worden "aangeleerd" en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Ook zijn er mensen die zich angst laten aanjagen door onjuiste, sterke en bloederige verhalen van anderen.

Bent u erg bang voor de tandarts? Grote kans dat u uw vertrouwen in tandartsen al op jonge leeftijd bent kwijtgeraakt. Hoe uw gebit er ook aan toe is: kom langs en praat er met ons over. Wij hebben er alles voor over om het vertrouwen weer te herstellen!

'Ik ben ver-schrik-ke-lijk bang voor de tandarts!'

Bijna 1 miljoen Nederlanders zegt zo bang te zijn voor de tandarts, dat ze eigenlijk helemaal niet meer durven gaan. Dat is jammer, want dat is HET recept om op termijn ernstige problemen te krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Zo onstaat een vicieuze cirkel: bij het toenemen van de gebitsproblemen neemt de pijn toe, maar ook de schaamte. En hoe meer gebitsproblemen, langer en intenser de benodigde behandeling bij de tandarts zal zijn, waardoor men deze nog meer gaat vermijden. Het is erg moeilijk om zelf uit deze vicieuze cirkel te komen. Wij reiken u de hand: wij vinden niets gek en begrijpen heel goed dat u echt niet voor de lol zo lang niet naar de tandarts bent geweest. Laat ons u helpen bij het overwinnen van uw angst: maak een afspraak om te komen praten!

Close

Contact

telefoon 055 5224040

ma-do 7.30 - 20.15 uur
vr 7.30 - 18.00 uur

Lees verder: Contact »

Hoe voorkom je angst bij kinderen?

Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u uw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat, hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

Tips:

 • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is;
 • Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen, dat geeft ze zelfvertrouwen!
 • Blijft u er als ouder bij? Laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes en stel geen cadeautjes in het vooruitzicht;
 • U kunt uw kind achteraf eventueel belonen;
 • De tandheelkundige techniek heeft zich enorm ontwikkeld; alle spookverhalen van vroeger zijn verleden tijd. Tegenwoordig verloopt elke behandeling vrijwel pijnloos;
 • De tandarts kan u, in verband met de effectiviteit van de behandeling van uw kind, adviseren tijdens de behandeling plaats te nemen in de wachtruimte.

Hoe verminder ik mijn eigen angst?

Tips:

 • Wat de oorzaak van uw angst ook is: kies een tandarts die u vertrouwt;
 • Als u bang bent voor een behandeling, praat daar dan over met uw tandarts. Hij of zij is er dan op voorbereid en kan zonodig extra tijd voor u nemen;
 • Laat u informeren over de soort behandeling die u te wachten staat: wat gaat er gebeuren, en waarom? Overweeg of het voor u prettiger is in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling.
 • Heeft u angst voor pijn? Vraag om een verdoving.
 • Iedereen heeft behoefte aan controle. Wij spreken daarom altijd een teken met u af (het opsteken van uw hand), waarop de behandeling onmiddellijk wordt onderbroken.
 • Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Bij ons staat altijd de radio aan. Probeert u zich eens daarop te concentreren. Naarmate de aandacht voor de behandeling minder is, zult u zich prettiger voelen.
 • Heeft uw huidige tandarts geen begrip voor uw angst? Zoek een andere tandarts. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen. U hebt er recht op!