background
Beekpark Tandartsen Beekpark Academy Toggle menu

Röntgenfoto's

Röntgenfotografie is een onmisbaar instrument bij het stellen van een diagnose en het behandelen. Met het blote oog is het immers slechts mogelijk in de mond te kijken, terwijl de oorzaak van een probleem vaak juist zichtbaar is onder de bovenste weefsels. Beekpark Tandartsen maakt gebruik van digitale röntgenfotografie. Dit betekent dat de foto direct op het computerscherm zichtbaar is, zonder dat voor het milieu schadelijke chemicaliën hoeven worden gebruikt bij ontwikkeling van de foto.

Denkt of weet u dat u zwanger bent?
Meld dit van te voren aan de assistent!

Wat is een röntgenfoto?

Afbeelding: In de mons zijn geen bijzonderheden te zien, behalve geïrriteerd tandvlees: 1) een ontsteking onder de laatste grote kies; 2) gaatjes in twee kiezen; 3) afbraak van het steunweefsel van de kiezen.

Röntgenfoto's maken het binnenste van de tanden en kiezen, samen met hun omgeving, zichtbaar. Dit terwijl de tandarts met het blote oog alleen de buitenkant van de kaak en het gebit kan beoordelen. Röntgenfoto's worden gemaakt met röntgenstralen. Deze stralen zijn vergelijkbaar met radiogolven, alleen zijn ze sterker. Ze dringen door de huid, het bot en de tanden heen. Op hun weg door het weefsel worden ze voor een deel geabsorbeerd (opgevangen) door het weefsel. De stralen die het weefsel doorlaat, "belichten" de foto".

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto's?

Afbeelding: Overzichtsfoto met zich ontwikkelende verstandskiezen in de boven- en onderkaak.

De meeste gaatjes ontstaan op het contactpunt tussen twee tanden of kiezen. De aanwezigheid van deze gaatjes is vaak niet met het blote oog te zien. Om de contactvlakken te controleren op tandbederf, kan de tandarts twee bitewings maken: digitale foto's waarop de bovenste delen van de kiezen staan. Op bitewings is te zien of oude vullingen nog in orde zijn, kronen goed aansluiten en of er tussen de kiezen tandsteen aanwezig is. Met behulp van bitewings kan de tandarts bovendien de staat van het steunweefsel controleren op parodontitis.

Waar nodig maken we soms ook een solo röntgenfoto: een digitale foto van 1 tand of kies en zijn wortel. Hiermee kunnen we dit specifieke element en de directe weefsels daaromheen controleren op ontstekingen, cystes, wortelresten, liggingsproblematiek en andere afwijkingen.

In onze praktijk is het tot slot mogelijk een orthopantomogram te maken. Dit is een grote overzichtsröntgenfoto van de onder- en bovenkaak, inclusief de kaakgewrichten, die zo wordt genomen dat alle tanden en kiezen daarop ruim te zien zijn. Hierbij draait het röntgenapparaat draaien om het hoofd van de patiënt. Zo'n foto wordt een OPT of OPG genoemd.

Close

Parodontologie

De wetenschap die zich bezig houdt met onderzoek naar en voorkoming & behandeling van parodontitis.

Lees verder: Parodontologie »

Zijn röntgenfoto's schadelijk?

Bij het maken van röntgenfoto's in de mond is de straling die vrijkomt zeer gering. De hoeveelheid natuurlijke straling bij een wintersportvakantie van 14 dagen of een vliegreis naar New York is al vergelijkbaar met het maken van 2 röntgenfoto's in de mond!

Ook al is de straling gering: Beekpark Tandartsen gaat zorgvuldig te werk. Elke keer als een röntgenfoto gewenst is, wordt het nut ervan afgewogen tegen het risico van het niet of te laat ontdekken van een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking.

De tandarts en assistente beschermen zich zelf tegen röntgenstraling door tijdens het maken van een foto achter een muur te staan. Zij maken dergelijke foto's immers vaker en willen zich niet onnodig bloot stellen aan röntgenstraling.

Kan ik zelf iets zien op een röntgenfoto?

Wij vinden het fijn als u meekijkt op de gemaakte röntgenfoto's en wijzen u graag op de bijzonderheden die op erop te zien zijn. Bij tandbederf bijvoorbeeld zijn het glazuur en de dentine aangetast, hetgeen op de foto als een kleurverschil waarneembaar is. De kies laat op die plekken immers meer röntgenstraling door dan op de gezonde plaatsen. Op de ontwikkelde foto is dit te zien aan de donkere vlekjes. Vooral als de gaatjes groot zijn, is dit duidelijk waar te nemen. Bij tandbederf in een vroeg stadium is het voor een ongetraind oog een stuk moeilijker om deze te ontdekken.