background
Beekpark Tandartsen Beekpark Academy Toggle menu

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is essentieel om op latere leeftijd te kunnen genieten van een gezond en goed functionerend eigen gebit. Al vanaf het doorbreken van de eerste melktand worden kinderen in onze praktijk door de assistenten vertrouwd gemaakt met de 'tandartspraktijk'. Spelenderwijs leren ze poetsen en raken ze gewend aan een regelmatige gebitscontrole.

Prijzen voor consultatie en diagnostiek

Tandplaque

De aanwezigheid van tandplaque op tanden en kiezen kan een ontsteking veroorzaken aan de rand van het tandvlees. Deze beginnende tandvleesontsteking noemen we gingivitis.

Wanneer een ontsteking lang blijft bestaan, breidt deze zich uit naar dieper gelegen weefsels, zoals het kaakbot. De ontstekingsbacteriën breken het kaakbot rondom de tanden en kiezen dan langzaam af. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen, dat tanden en kiezen los gaan staan. Deze ernstige mondziekte noemen we parodontitis.

Parodontitis wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, herseninfarct, diabetes, zwangerschapscomplicaties en het ontstaan van auto-immuunziekten. Een tijdige behandeling kan tenminste het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Dit tandheelkundig specialisme noemen we parodontologie.

Close

Parodontologie

De wetenschap die zich bezig houdt met onderzoek naar en voorkoming & behandeling van parodontitis.

Lees verder: Parodontologie »

Tandsteen

Het speeksel in de mond is rijk aan calcium en fosfaat, dat kan neerslaan op de tanden. Wanneer deze zouten reageren met in de mond aanwezige tandplaque, ontstaat tandsteen. Een hoge zuurgraad (PH) in de mond leidt tot snellere vorming van tandsteen, terwijl gaatjes juist onstaan door een lage PH-waarde.

Tandsteen is veel poreuzer dan tandglazuur, waardoor het gemakkelijk grijs of geelbruin verkleurt. Tandsteen kan zich zowel op (supragingivaal) als onder (subgingivaal) het tandvlees hechten. Op het ruwe tandsteen blijft gemakkelijk nieuwe plaque achter, die een grondige reiniging weer bemoeilijkt, waardoor uiteindelijk weer nieuw tandsteen ontstaat... en zo is de vicieuze cirkel rond. Bovendien bevat tandsteen stoffen die giftig zijn voor de zachte weefsels in de mond. Zo kan tandsteen gingivitis en parodontitis veroorzaken.

Het regelmatig professioneel verwijderen van tandsteen is dus van het grootste belang om uw mond vrij te houden van mondziekten. Na de verwijdering van het tandsteen moet een goede dagelijkse mondhygiëne worden gehandhaafd. Want alleen met een goede mondhygiëne voorkomt u vorming van nieuwe plaque in de mond. Geen plaque, geen tandsteen!

Voorlichting en advies

Belangrijke oorzaken van het verlies van tanden en kiezen zijn ziekten van het tandvlees en gaatjes. Door een tijdige en adequate behandeling kan dit worden voorkomen. De assistenten in onze praktijk spelen hierbij een centrale rol. Zij helpen u optimaal door het geven van voorlichting en advies en het uitvoeren van preventieve behandelingen.

SOS preventie - assistent!

  • bij tandvleesproblemen als rood, gezwollen of bloedend tandvlees en losse tanden of kiezen
  • bij tandsteen of aanslag
  • bij veel gaatjes in uw gebit
  • bij een slechte adem of een vieze smaak in de mond

Wat doet de preventie - assistent?

  • preventieve behandelingen, zoals fluorideapplicaties
  • gebitsreiniging: het verwijderen van aanslag, tandsteen en tandplaque
  • sealen: het aanbrengen van een laklaag, vooral bij kinderen, om de diepe delen van een nieuwe kies te beschermen tegen gaatjes
  • polijsten van vullingen, opdat de tand of kies daarna gemakkelijker is schoon te houden
  • verdoven
  • vullen van kleine gaatjes