background
Beekpark Tandartsen Beekpark Academy Toggle menu

Kronen & bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging van tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij ons moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Een pijler is een afgeslepen tand of kies, vlak naast de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit de kronen die op de pijlers passen en een brugdeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Een dummy bestaat uit één of meer kunsttanden of -kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Waarom kan een brug nodig zijn?

  1. Om beter te kunnen kauwen
  2. Omdat het mooier staat
  3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of uitgroeien

Welke soorten bruggen zijn er?

Gewone brug

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

Een etsbrug is mogelijk als de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, vrij eenvoudig worden verwijderd.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Porselein

Kronen van porselein kunnen in veel gevallen worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breken uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er heel natuurlijk uit.

Metaal-porselein

Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal

Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

De behandeling in stappen:

De behandeling van een kroon of brug verloopt stapsgewijs. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

1. Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies zo beslepen, dat er voldoende ruimte is om een kroon of brug te plaatsen. Indien u dit wenst krijgt u een plaatselijke verdoving.

2. Afdruk maken

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak, of van het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later, in een tandtechnisch laboratorium, gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt uw kroon of brug gemaakt.

3. Beetregistratie

Met de beetregistratie bepaalt de tandarts nauwkeurig hoe de tanden en kiezen van uw onder-en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiertoe vragen wij u voorzichtig in een dun plaatje was te bijten.

4. Kleur bepalen

Beekpark Tandartsen staat bekend om zijn nadruk op esthetiek: uw tanden en kiezen moeten niet alleen gezond zijn en goed functioneren, maar er ook mooi en natuurlijk uitzien. Daarom bepalen wij, samen met u, nauwkeurig hoe de tandkleur van uw kroon of brug dient te zijn opgebouwd.

5. Noodvoorziening (noodkroon)

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts of assistent een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Een vitale tand of kies is na het beslijpen vaak wat gevoelig voor invloeden van buitenaf. Naast het beschermen van de tand zorgt een noodkroon ervoor dat de tand of kies zich niet verplaatst. Tanden en kiezen hebben de neiging te verschuiven wanneer zij rondom geen steun hebben.

Met een noodkroon kunt u geen harde of kleverige producten eten. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Breken of losraken van uw noodkroon is geen ramp. Wordt uw tand of kies daardoor erg gevoelig, neem dan contact op, dan zetten wij hem weer vast.

Close

Contact

telefoon 055 5224040

ma-do 7.30 - 20.15 uur
vr 7.30 - 18.00 uur

Lees verder: Contact »

6. Opbouw

Als uw eigen tand of kies de kroon of brug te weinig houvast biedt, maakt de tandarts eerst een opbouw. Hij lijmt de opbouw met een pin stevig in het wortelkanaal vast. Daarna plaatst hij de kroon of brug over de opbouw.

7. Vastzetten

Bij de laatste afspraak past de tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan.

Onderhoud

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk! Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplaque achterblijven. Plaque veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad. De tandarts of assistent zal u hierover adviseren.