background
Beekpark Tandartsen Beekpark Academy Toggle menu

Gnathologie (kaakgewrichtsbehandeling)

Gnathologie is een tandheelkundige discipline die zich bezig houdt met de diagnostiek en behandeling van mensen met pijn en functiestoornissen aan het kaakgewricht en 
de kauwspieren. Ernstige en langdurige klachten aan de spieren en gewrichten van de kaak noemt men TMD: Temporo Mandibulaire Dysfunctie. Beekpark Tandartsen neemt uw klachten zeer serieus en stemt de behandeling hiervan volledig individueel op u af.

Hoe herken je kaakgewrichtsklachten?

Kaakgewrichtsproblemen geven niet te onderschatten klachten, variërend in ernst van serieus ongemak tot heftige pijn. Er zijn veel verschillende soorten kaakgewrichtsklachten. Misschien hoort u tijdens het kauwen geluiden in het kaakgewricht of ervaart u pijn. Ook kan het zijn dat u uw onderkaak niet goed kunt bewegen. U kunt ook last hebben van aanhoudende oorpijn, hoofdpijn, aangezichtspijn, oorsuizen en kramp of een vermoeid gevoel in de kauwspieren. Veel mensen ervaren daarbij pijn in tanden en kiezen.

Hoe kom je eraan?

De oorzaak van kaakgewrichtsklachten is vaak complex. Een veel voorkomende oorzaak is overmatig of verkeerd gebruik van kaken, tanden en kiezen. Kaken kunnen bijvoorbeeld extra en langdurig verkeerd worden belast door tandenknarsen, tandenklemmen of nagelbijten. Ook het ontbreken van veel kiezen kan leiden tot overbelasting van het kaakgewricht of de kauwspieren. Verder kunnen ziekten, zoals bijvoorbeeld als reumatische aandoeningen, kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van veel kaakgewrichtsklachten te herleiden zijn tot de aanwezigheid van psychische spanning en stress. Zo kan tandenknarsen het gevolg zijn van spanningen. Kaakgewrichtsklachten zitten niet tussen de oren, maar zijn reële klachten die kunnen en moeten worden behandeld. Loop er niet mee door!

Hoe kom je eraf?

Tijdens een uitgebreid gnathologisch functieonderzoek bekijkt de tandarts uw gebit, de kaakgewrichten en de kauwspieren. Hij of zij stelt u tal van vragen en onderzoekt hoe uw tanden en kiezen op elkaar komen tijdens het bijten en tijdens kauwbewegingen. Onderzocht wordt of tanden en kiezen niet opvallend zijn afgesleten, of in het kaakgewricht geluiden waarneembaar zijn en hoe ver u uw mond kunt openen. Voorts maakt de tandarts een overzichtsröntgenfoto van uw boven- en onderkaak.

De behandeling van kaakgewrichtsklachten hangt af van de oorzaak ervan. Zo kan de tandarts voorstellen een uitneembaar plaatje van plastic te maken, dat over tanden en kiezen wordt geschoven. Dat kunt u 's nachts (en soms ook overdag) dragen om de gevolgen van het tandenknarsen en -klemmen te verminderen. Zo'n plaatje noemen we een splint. Indien in uw mond veel kiezen ontbreken, kan de tandarts voorstellen die ruimten op te vullen, opdat u weer beter kunt kauwen. Ook kunt u samen praten over mogelijke vermindering van eventuele aanwezige psychische spanningen. In enkele gevallen zal de tandarts u adviseren speciale oefeningen te doen.

Soms zal geen van onze tandartsen uw klachten zelf kunnen verhelpen. In dat geval verwijst Beekpark Tandartsen u door naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, een fysiotherapeut, een kaakchirurg of een specialist op het gebied van kaakgewrichten (tandarts-gnatholoog).