Code X
Röntgenfotografie is een onmisbaar instrument bij het stellen van een diagnose en het behandelen. Met het blote oog is het immers slechts mogelijk in de mond te kijken, terwijl de oorzaak van een probleem vaak onder of tussen de tanden, kiezen en tandvlees zit. De tandarts kan met röntgenfoto’s onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen bekijken, gaatjes in een vroeg stadium signaleren en de gezondheid van het kaakbot onderzoeken.
Beekpark Tandartsen maakt gebruik van digitale röntgenfotografie. Dit betekent dat de foto direct op het computerscherm zichtbaar is, zonder dat voor het milieu schadelijke chemicaliën hoeven worden gebruikt bij ontwikkeling van de foto.
Lees meer over duurzaamheid en innovatie in onze praktijk.
Meer informatie over röntgenfoto’s: https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/behandelingen/roentgenfotos
Röntgenfoto’s maken het binnenste van de tanden en kiezen, samen met hun omgeving, zichtbaar. Dit terwijl de tandarts met het blote oog alleen de buitenkant van de kaak en het gebit kan beoordelen. Röntgenfoto’s worden gemaakt met röntgenstralen. Deze stralen zijn vergelijkbaar met radiogolven, alleen zijn ze sterker. Ze dringen door de huid, het bot en de tanden heen. Op hun weg door het weefsel worden ze voor een deel geabsorbeerd (opgevangen) door het weefsel. De stralen die het weefsel doorlaat, “belichten” de foto”.
De meeste gaatjes ontstaan op het contactpunt tussen twee tanden of kiezen. De aanwezigheid van deze gaatjes is vaak niet met het blote oog te zien.
Bij het maken van röntgenfoto’s in de mond is de straling die vrijkomt zeer gering. De hoeveelheid natuurlijke straling bij een wintersportvakantie van 14 dagen of een vliegreis naar New York is al vergelijkbaar met het maken van 2 röntgenfoto’s in de mond!
Ook al is de straling gering: Beekpark Tandartsen gaat zorgvuldig te werk. Elke keer als een röntgenfoto gewenst is, wordt het nut ervan afgewogen tegen het risico van het niet of te laat ontdekken van een ontsteking, gaatje of een andere tandheelkundige afwijking.
De tandarts en assistente beschermen zich zelf tegen röntgenstraling door tijdens het maken van een foto achter een muur te staan. Zij maken dergelijke foto’s immers vaker en willen zich niet onnodig bloot stellen aan röntgenstraling.
Wij vinden het fijn als u meekijkt op de gemaakte röntgenfoto’s en wijzen u graag op de bijzonderheden die op erop te zien zijn. Bij tandbederf bijvoorbeeld zijn het glazuur en de dentine aangetast, hetgeen op de foto als een kleurverschil waarneembaar is. De kies laat op die plekken immers meer röntgenstraling door dan op de gezonde plaatsen. Op de ontwikkelde foto is dit te zien aan de donkere vlekjes. Vooral als de gaatjes groot zijn, is dit duidelijk waar te nemen. Bij tandbederf in een vroeg stadium is het voor een ongetraind oog een stuk moeilijker om deze te ontdekken.